На фасадата на националния стадион “Васил Левски” в град София има надпис, който всеки минаващ покрай него със сигурност е виждал. Изписани са думите на немския поет Фридрих Шилер: ‘‘Човекът е напълно човек само когато играе‘‘.

Други мъдри хора казват, че човекът е напълно човек, когато мисли. И най-вече, когато мисли върху реализирането на идеи. Няма друго същество като човека, което да проявява такава упоритост и търпение след като си постави цел. Фокусът е нещото, което ние сме усвоили с времето и благодарение на което имаме огромен шанс да сбъднем намеренията си и да ги превърнем в постижения.

Пътят до една реализирана цел

Полето за идеи в днешно време е открито. За щастие живеем в среда, в която има много по-малко ограничения в сравнение с миналото. Идеите могат да бъдат както от професионално естество, така и от лично. А някои от тях могат да бъдат и комбинация от двете. Тази статия е посветена на личния ми опит с реализиране на идея, а именно написване на книга. Тя е първа и затова мисля, че представяйки пътя напълно реално, това може да улесни и други хора да реализират идеите си. Необходимо е да сме с трезв ум, да сме здраво стъпили на земята, да бъдем аналитични, със сигурност много упорити и дисциплинирани и не на последно място много смели.

Дефиниране на целта

 Пътят от идеята до реализацията е предизвикателен и комплексен. Трябва да се преборим с опасенията и съмненията, които имаме. Един вид да се превъзмогнем. Задължително условие за това да започнем работа по реализация е да дефинираме много добре идеята и да си отговорим на няколко въпроса:

  • Какво ще ни донесе нейната реализация и ползите от нея надвишават ли усилията? Тоест какво ще ни коства? Предизвикателното тук е, че ползите, а особено усилията, са трудно измерими.
  • Колко време ще отнеме реализацията на идеята?
  • Защо да се реализира тази идея е важна за нас и как ще се чувстваме ако я реализираме?

„Да си напишем домашното“

Всъщност, пишейки книга, осъзнах, че писането процесът е равносилен на работа върху реализиране на всяка друга идея. След като се дефинира темата на книгата/същността на идеята трябва да се планира и тяхната структура. Тоест на какви глави/стъпки ще се работи. Какво да включва всяка една от тях и приблизително колко време ще отнемат.

Третата фаза е самото изследване/проучване. Книгата изисква изследване, за да се осигури фактическа информация, която да осигури точност на текста. Идеята по аналогичен начин изисква проучване, т.е. събиране на информация, на базата на която да мислим, работим и реализираме идеята си.

Все някога трябва да стартираме 

След което идва работата или писането. Хубаво е да започнем с първата чернова/първия прототип или първия вариант в зависимост от естеството на идеята. Самото започване е най-трудно, но не бива да го отлагаме заради прекалено много мислене. Самото действие задвижва механизма – то (действието) предизвиква мотивация, която от своя страна пък поражда действие. В тази формула е много важна и дисциплината, т.е. да си поставим лична норма – колко, кога и как да работим върху идеята си. В моя случай колко, кога и как да става писането.

Тъй като нямах никакъв опит си казах, че ще пиша, когато мога, но си поставих две условия. Първото – когато седна ще пиша не по-малко от два листа в word формат и ще пиша поне веднъж седмично. Трябваше да си поставя твърди рамки, но в същото време самото писане не биваше да нарушава работата ми и грижите по детето (към този момент беше родена само голямата ми дъщеря), защото те бяха приоритет. Писането на книга идваше като нещо много важно, но все пак след най – важните неща.

За „Финансовите уроци на Марти“

Писането е един вид ‘‘изливане на мисли‘‘, точно както първоначалната работа представляват първите нерафинирани действия. Задължително след тях трябва да дойде корекцията или в случая с книгата редакцията. Една книга, както и една работа има съдържание и то е важно, но има и стил, а то е ключово. Стилът е съвкупност от малки детайли, които често остават незабелязани, но са фундамента. Детайлите, съставляващи стила, формират разликата между изпълнената идея и добре изпълнената идея. Това е важно, защото надали ще измислим нещо, което го няма. Не че това не е вариант. В днешно време обаче почти всичко си има аналог и ще сме се справили добре ако реализираме идеята по-добре от друга аналогично реализирана идея.

В моя случай нито ще напиша първата книга на света, нито ще е последната. Фокусът ми е върху темата, съдържанието и стила.

 

Q&A

Каква е темата?

Разкази за финансово образование за деца.

Какво е съдържанието?

17 глави с детски разкази в корена, на които са истински събития и всички имащи финансови поуки.

Какъв е стила?

Наивен – донякъде, сериозен – донякъде. Но със сигурност практически и до голяма степен изживян в моя професионален път, работейки по различни време в застрахователна компания и в небанкова финансова компания, специализирана в т.нар. бързи кредити.

Така че приятно четене и за мен Вашата обратна връзка ще бъде неоценима. А ‘‘Финансовите уроци на Марти може да намерите тук.

Хубавото на идеите е, че успешно реализирана такава води до следваща. Успешно реализиране пожелавам. Не всичко е в наши ръце, но това, което е необходимо, е.