Действието се развива на 22.11.2022 г. Мястото е стадион Лусайл на 20 km северно от Доха. Играе се първият мач от груповата фаза в група С от Световното първенство между Аржентина и Саудитска Арабия. Първото полувреме е изтекло и на повърхността напълно в реда на нещата Аржентина води с 1-0 след гол от дузпа на Меси. Най-важната част от този мач обаче се ‘‘играе‘‘ на полувремето – и по-специално в съблекалнята на Саудитска Арабия. Тогава френският треньор на саудитците Ерве Ренар дава истински урок по лидерство и мотивация и то в рамките само на 15 минути.

Подходът на Ерве Ренар

Какво прави той и какво може да заимства всеки един ръководител на екип от него? Ренар не просто информира отбора си за допуснатите грешки през първото полувреме, нито просто информира футболистите за необходимите промени, които търси. Той изисква най-вече чрез поведение. Докато говори излъчва комбинация от енергия, ентусиазъм, напрегнатост и яд. Прави го по начин, целящ активизиране,. Много треньори/лидери на негово място биха били бесни, защото отборът му играе равностойно срещу най-добрите, но въпреки това губи. Самият Ерве Ренар осъзнава тънката граница между тирадата и мотивиращото говорене, между мотивиращото и демотивиращото излъчване.

Лидерът се определя от подхода му в трудни моменти

Едно от най-показателните неща за качеството на лидерството, което ръководителят прилага към екипа си, е отношението и подходът при слаби резултати или в слаби периоди. Естествено, таргетите трябва да се постигат, но не само сега, а и следващия и със сигурност по-следващия месец. Те са по-скоро маратон, а не спринт. И особено ако хората в екипа имат потенциал, както футболистите на Саудитска Арабия, единствения начин да извлечем максимума от тях е чрез вдъхновение и поведение, излъчващо пример и енергия. Разбира се до момента, до който ръководителите не преценят да направят смяна на футболиста, от който са недоволни. Трябва обаче в същото време да внимават кой ще влезе на мястото на заменения футболист и дали резервния ще се справи по-добре. За справка Ерве Ренар прави първата си смяна в 45-тата минута и следващите чак от 78-та нататък. Тоест докато решава, че даден човек е част от екипа му, показва безпрекословно доверие.

Невъзможното не е необходимо

Последвалият успех в този мач, който граничи с чудо, се корени в корективните мерки, които Ренар налага. Той изисква това, което знае, че неговите футболисти могат да направят. Фокусира се върху възможните и конкретните неща, а не върху излишни и празни мотивационни речи от сорта на това, че представят страната си или че пишат история. Ефектът от този подход би бил само сковаващ и затова той мисли и обяснява какви малки детайли да променят. Дори не просто обяснява, а изиграва на какво разстояние да играят от противниковите футболисти, как да се защитават и как не е нужно да изпитват чак такъв голям респект към Меси и компания.

Един добър лидер по същия начин би обяснил на хората в екипа си какво и как да променят. Това би донесло успех, а не просто обяснения, че трябва да се продава, че трябва да се ‘‘гонят‘‘ клиентите до дупка или че трябва да се адаптират и променят. Все ‘‘правилни‘‘ но невъздействащи подходи.

Позитивността е оръжие на лидера

Ключово в речта на Ерве Ренар е това, че той не само се ‘‘кара‘‘ на футболистите си, а и ги хвали. Обръща им внимание, че с топка в краката са добри и че в нападение и в средата играят креативно и това му дава основание да смята, че отборът му може да обърне мача. Така и става.

В критични моменти истинският лидер е хубаво да направи точно това – да намери позитивното и да го използва като източник на надежда и вдъхновение. Точно защото го има позитивното е толкова ядосан, че екипът му не постига резултати. И с поведение отправя послание, че е строг и дори суров с тях, не защото не им вярва, а напротив точно, защото им вярва.

Накрая провокиращо пита футболистите си ‘‘Не чувствате ли нещо?‘‘, ‘‘Не чувствате ли, че може да се завърнем в мача?‘‘. Това дава увереност точно в моментите, в които нея я няма, а загубим ли увереността, сме загубили всичко. Дори да имаме качествата, уменията и способностите. Не случайно наричат увереността „умението на уменията“. Точно тя води до ефективност, а ефективността пък води до резултати. А резултатите пък водят до още по-голяма увереност. Това не бива да се забравя от лидера на нашия екип, имащ временни затруднения или периоди на слаби резултати.

Лидерството следва да бъде ориентирано към резултати

‘‘Дайте всичко, това е световното първенство‘‘, казва Ерве Ренар на футболистите си. Или с други думи има моменти, в които лидерът трябва да развива взаимоотношения с екипа си, да се грижи за хората си, да ги разбира и да вниква в личните проблеми, но има и моменти, в които те трябва да дадат всичко. В тези моменти постигането на резултат е много по-важен от взаимоотношенията. Тези резултати няма как да дойдат без предварително създадени подходящи взаимоотношения между треньора/лидера и футболистите/членовете на екипа. Но от друга страна изграждането на взаимоотношения трябва да бъдат подчинени на резултата, който трябва да бъде постигнат. Ако няма постигнат резултат, колкото и да са добри взаимоотношенията, те нямат кой знае какъв смисъл.

След този разбор в съблекалнята футболистите на Саудитска Арабия излизат изключително вдъхновени и обръщат Аржентина след голове в 49-тата и 53-тата минута – тоест минути след събитията в съблекалнята. Добрият лидер освен всичко друго трябва да е и психолог в практически план, който не просто информира и комуникира послания, а такъв, който ‘‘изиграва‘‘ това, което изисква и така вдъхновява. И показва нагледно как екип, считан за аутсайдер, може да се превъзмогне, да надскочи себе си и да постигне резултати.

И най-хубавото е, че цялото това събитие е ‘‘запечатано‘‘ в Интернет. Уроци за добро лидерство могат да дойдат отвсякъде в това число и от най-неочаквани места.