Успехът! Всички се стремим към него. Всички го разбираме по различен начин и полагаме усилия да го постигнем. Какво обаче е нужно за него – в професионален план, в житейски план и изобщо, в което и да е направление. Със сигурност много неща.

Днешната статия ще се спре на един от фундаментите за постигането на дългосрочен и устойчив успех. Той е основополагащ, но поради динамиката на живот, поради навлизането ни в рутината на оперативните задачи или пък поради някаква друга причина е и най-подценяваният. Говоря за доброто име. Под добро име визирам лична репутация, т.е. хората да ни възприемат и асоциират с надеждност, скорост и качество на работа. Да накараме чрез поведение и начин на работа хората да ни се доверяват и да могат да разчитат на нас.

Това позициониране само по себе си е ‘‘тайната‘‘ съставка, която много често ни помага или пречи да се реализираме и да достигнем успеха. Нека задълбаем малко повече в причината то да е толкова важно:

Доброто име е ключ

То води към по-добри клиенти за търговците и по-добри хора в екипа за мениджърите. Паралелно с експертните знания и опита репутацията е решаващ фактор. Нека се замислим! Примерно кандидатстваме за работа. Канят ни на интервю. Успоредно с това започваме да проучваме компанията, за която кандидатстваме. От няколко различни източници получаваме негативни коментари за бъдещия ни пряк ръководител. Колкото и да не си го признаваме, тези мнения ще ни повлияят. Крайното решение със сигурност ще си е наше, но върху него ще въздейства усещането за лошото име на дадения човек.

Или пък аналогично – ако купуваме нещо, ако работим с фрийлансър, или имаме нужда от специалист. Добро име има значение. Без да категоризирам, но доброто име прави разликата и е факторът, който натежава при избора.

Доброто име (по-често) е източник на вътрешно удовлетворение

Добро име се изгражда от нас, но се усеща у околните. Мога да се считам за най-добрия в сферата, в която работя, но ако хората, с които работя, не мислят така каква полза има. Удовлетворението идва от това работата ни да се усети и да даде полза. Тоест това, което правим да влезе в употреба. И в края на деня да сме доволни от признанието, което сме получили заради ползите от работата ни. Ние сме социални същества и не се сещам за човек, който да не обича признанието и който да не бъде припознат като добър и надежден професионалист, а и човек, разбира се.

Ако вършим работата си качествено и тя дава резултат, рано или късно и колегите, клиентите или хората в екипа ни ще я оценят, и това със сигурност ще ни накара да се чувстваме добре. А е отлично средство да не се чувстваме безполезни, незначими, маловажни или уморени на работа.

Доброто име удължава кариерата

Може би докато сме млади не разбираме колко е важно доброто име, колкото един професионалист на зряла или средна възраст, който би могъл да бъде преборен от конкурентите си, но все още е на върха заради своята репутация.

От възрастова гледна точка младите хора имат естествено предимство на пазара на труда пред служителите с дълъг стаж. Предимството става още по-голямо, ако вторите нямат по-висока квалификация и утвърдено име в областта. Ако загубят работата си, има опасност да изпаднат в безизходица.

Нещата обаче биха стояли много по-добре за един доказал се професионалист, който е работил дълго време за името си е всепризнат експерт. В напредналите и развиващите се икономики кариерите на професионалистите достигат често пика си, когато те са над шейсет години. И примерите за това са много.

Има хора, които се задъхват и пенсионирането им е вече фиксидея. Има и професионалисти, които така са се позиционирали в сектора си и които са си изработили толкова добро име, че се възползват от това в късните си години. Те могат малко да намалят темпото, да се превърнат в своеобразни ментори, консултанти или съветници като следствие от това доходите им да растат. Основно заради доброто си име, което са си изградили в годините на активно творчество, както пише Робърт Грийн в ‘‘Майсторството‘‘.

Изграждането на добро име отнема години, но може да бъде загубено за минути. Доброто име е по-важно от рекламата, но въпреки това много хора в корпоративния свят не осъзнават напълно изключително голямото му значение. Доброто име прави разликата дори между известните хора и признатите хора. А не е като да няма толкова много известни и толкова малко признати хора в нашата страна.

Как по-точно да си изградим добро име?

Това е процес. Изисква много време и много усилия. От ключово значение е поведението ни особено в извънредни, критични и непредвидени ситуации. Друго, не по-малко важно от поведението, е компетентността. Но не просто теоретична компетентност, а практически приложима компетентност, която да имаме желание да предаваме на другите и то по изключително ненатрапчив начин. Всичко е в нагласата и ако работим не само упорито, но и умно и изградим добро име, то може да ни докара до нивото, което целим.