Успешните и неуспешните хора не се различават кой знае колко в своите умения, качества или способности. Нещото, което в най-голяма степен ги различава, е желанието и решимостта да се възползват от своя потенциал. Как обаче можем първо да идентифицираме какъв потенциал имат хората и след това да ги стимулираме да го използват!

Вътрешна и външна мотивация

За да извлечем потенциала у себе си и да стимулираме потенциала у хората, значение играят множество фактори, но ключовият е мотивацията. Думата мотивация произлиза от латински – ‘‘motivus‘‘ означава подвижен, а ‘‘мотус‘‘ – движение. Саматa дума в днешно време може и има най-различни определения в зависимост от контекст, обстоятелства, сфера на използване и други фактори. Но простичко казано, мотивацията е това, което ни задвижва. Това, което ни подтиква да правим определени неща. Тя може да бъде вътрешна, тоест нещото, което ни задвижва да е вътре в нас. То може да е лична амбиция, желание за доказване или изобщо някакъв вътрешен стимул. Но мотивацията може да бъде и външна, обикновено пряк ръководител, който ни е влязъл под кожата и изградил най-подходящите взаимоотношения за нас. Той е успял да идентифицира нашите индивидуални мотивационни фактори и ги използва успешно (в добрия смисъл на думата).

Мотивация с нефинансови средства

Те могат да бъдат много различни – постиженията, естеството на работата, сигурността, признанието, кариерното развитие, личностното развитие, престижа на компанията и/или на позицията, статуса, отношението, уважението, екипа, яснотата на позицията, автономията за себеизява и за взимане на решения, свободата, балансът между работа и личен живот, условията на работа или нещо друго. Обикновено всеки от нас има един, два, не повече от три, мотивационни фактора. Те винаги са индивидуални и зависят от характера ни, начина ни на живот, житейския ни етап, средата, в която сме израстнали и ценностната ни ситема. Много често определянето им за всеки човек е трудно, в смисъл, че дори самите ние трудно можем да ги идентифицираме. Откриваме ги по-скоро преминавайки през различни ситуации, отколкото чрез възможността да изкристализират във времето.

Налага се тезата, че най-добрата мотивация винаги идва отвътре. Но дали е така? Аз лично не съм съгласен с това твърдение и го смятам за добре звучащ мит. Между другото аз самият дълго смятах точно така. Мислих, че никой и нищо не може да ме мотивира повече от самия себе си. Но заради бъдещ пряк ръководител, който изгради у мен авторитет, комбинирайки лични и професионални взаимоотношения, работих и се влагах много повече в сравнение с преди. Не бива да се бърка източника на мотивация с нейната сила.

За устойчивостта на породената от пари мотивация

Може би се чудите защо до момента, говорейки за мотивация, никъде не се споменават парите. Не се споменават именно, защото говорим за мотивация. Докато аз лично възприемам парите като абсолютен фундамент, без наличието им горните фактори не биха играли никаква роля. Парите са жизнена основа, но дали мотивират и ако мотивират как го правят? Дали увеличение на заплатата с да кажем 30 % ще ни мотивира да работим с 30 % повече? И колко ще трае повишената мотивация следствие от такова увеличение на заплатата? Месец, два, три? Надали повече.

На повърхността е ясно, че колкото повече са парите, токова по-добре. Обаче в същото време всяко нещо си има предел. Кое бихме предпочели – опция 1: работа, на която взимаме заплата Х и получваме много добро отношение или опция 2: работа, на която взимаме заплата Х + 50 %, но с лошо отношение. Примерът може да бъде направен и с други фактори, не само с отношението. Някой може да попита (и то напълно резонно) защо трябва да избираме? Не може ли парите да не са за сметка на другите фактори? И отговорът е: разбира се, че може и това би бил най-прекрасният вариант. Но както се казва, пълно щастие няма. Едно нещо винаги е за сметка на друго. Работата на твърда заплата си има своите плюсове и минуси, работата на заплата и бонуси също, фрийлансърството също, да не говорим за създаването и развиването на собствен бизнес.

Всяка една работа може да се свърши и без мотивация, но при наличие на мотивация тя (работата) се върши в пъти по-качествено. Качеството на работата пък се отразява на ефективността, а оттам и на продуктивността. Така че мотивацията има много силна връзка с резултатите на екипа и цялостно на компанията.

Темата с мотивацията е изключително комплексна и дълга. Но е нещо, което един лидер в днешно време просто не трябва да подценява. Ако го направи, това ще се окаже пагубно за екипа му, за резултатите и най-вече за самия него.

Точно поради важността и значението на мотивацията, а и защото всяко нещо трябва да води до друго нещо, се заех с екипа на обучителен център Темида да организираме изцяло интерактивен и максимално практически трейнинг на тема: ‘‘Умения за мотивиране на екипи с нефинансови средства“. То ще се проведе в София, Biz Hub City Park, Ж.К. Илинден, ул. Зографски манастир 15 на 18.05 (събота) от 9.30 до 16.00. Линк за регистрация може да намерите тук.

Разгледайте цялата програма като кликнете тук.

Концепцията на трейнинга е да избягаме от понятията правилно и грешно, защото мотивацията не е точна наука, както не е точна наука и лидерството. Ще аргументираме гледни точки, включително и аз самия, а със серия упражнения и симулации ще упражним различни мотивационни стилове и подходи. Целта е всеки от участниците да си тръгне не толкова с ‘‘правилни‘‘ теории, а с подходящи неща, които буквално от следващата работна седмица да приложи в практиката си. Групата ще бъде не повече от около 15 участника, а ако повече хора се запишат, което се и очертава, ще направим втора дата.

Заповядайте, ще се радваме да ви видим!