Както казва Манди Хейл: „Самоувереността е умението да се чувстваме красиви и/или успешни, без да имаме нужда някой да ни го казва‘‘. Важно е да не бъркаме самоувереността със самонадеяност и още по-малко с прекомерно самочувствие. Съвсем естествено идват няколко въпроса.

Как се постига самоувереност?

Какви техники за самоувереност има и можем да използваме?

Какво трябва да направим, за да повишим самоувереността си?

Какво е самоувереност?

Самоувереността e вътрешна настройка, нагласа. Тя представлява вяра в собствените знания, умения и способности, осъзнавайки в същото време, че не сме перфектни. Ключът тук е осъзнаването на силните ни страни, но още повече и на страните ни, които следва да търпят подобрение.

Има съществена разлика между знаенето и осъзнаването. Може да знаем, че не трябва да пресичаме на червено, но ако ни се случи нещо, докато го правим, вече го осъзнаваме. Така че самоувереността върви ръка за ръка с това да познаваме себе си добре и да се чувстваме удобно с това, което сме. И в същото време да си поставяме цели и да работим върху задържането на добрите ни страни и подобряване на слабите. Означава и, че не приемаме успехите така, че да се самозабравим, както и не възприемаме грешките си като трагични провали.

Самоувереността означава да гледаме към звездите, но да сме здраво стъпили на земята. Тоест преследваме житейските и професионалните си цели по заземен начин, а не хвърчим в облаци на захаросани мечти и абстрактни желания за самоусъвършенстване (заради самото самоусъвършенстване) или пък личностно развитие (заради самото личностно развитие).

И идва най-важният въпрос… Какво можем да направим, за да повишим самоувереността си? Със сигурност в мрежата има много информация и съвети по тази тема. Ние ще си позволим да споделим само три техники. Те са измислени от много по-мъдри хора, но сме ги изпробвали и дават резултат.

Техники за самоувереност

1.Първата техника е да възприемем, че каквото и да правим, грешим

Тук трикът е да приемем този факт по много спокоен начин. В същото време да се отпуснем (не прекалено) и да се стремим да правим по-малко и по-различни грешки. Много често притесненията, които имаме, са следствие от мисли като: ‘‘Дали съм готов?“, ‘‘Как ще се представя?“, ‘‘Как ще изглеждам?“, ‘‘Дали няма да се изложа?“ или пък ‘‘Какво ще кажат другите за мен?‘‘. В крайна сметка тези въпроси са само в нашите глави, не в главите на другите за нас.

2. Втората техника за повишаване на самоувереността е да се опитаме да намалим прага си на чувствителност

Това се отнася особено за работен план (но не само). Основното действащо лице зад IBTrainngs – Илиян Бойчев – споделя: „Много добре си спомням думите на един от най-добрите шефове, които съм имал. Той твърдеше, че човек не бива да си работи прекомерно със сърцето, защото рискува да получи сърдечен удар.“

По-добре е на работа да работим повече с глава, отколкото сърце. От прекомерна употреба то може един вид да се измори и износи, а сърцето ни трябва по-скоро за дома, където са любимите ни хора. Идеята е в професионален план да подхождаме по-рационално, отколкото емоционално. Естествено все пак сме хора и не може да не влагаме частица от себе си на работа, но всичко трябва да бъде с мярка. В чисто работен план емоциите, особено ако не ги контролираме, биха ни попречили. Прекалените емоции влияят негативно на увереността ни.

3. Подготовка, подготовка и пак подготовка

Третата техника е проста, но много ефективна. Колкото по-детайлно се подготвим за предизвикателно събитие, на което самоувереността ни ще бъде подложена на тест, толкова притесненията ще са по-малко. Под подготовка се има предвид запознаване с колкото се може повече информация, особености и специфики за предстоящо събитие.

Ако ни предстои важна презентация, да се подготвим не само със съдържание на самата презентация, а и да съберем информация за хората, пред които ще я представим. Подготовката води до добър резултат, резултатът от своя страна води до повишена увереност, а увереността отново до добър резултат. И така се получава затворен кръг, в чието начало е подготовката.

Самоувереността е не „спринт“, а „маратон“

Постигането или по-скоро повишаването на самоувереността не е еднократен акт, а процес. С времето със сигурност ще ставаме по-добри в тази насока, но ако си го поставим за цел това време ще бъде значително ускорено. Вярата в себе си винаги може да бъде разколебана, но е важно да виждаме причините, които влияят на тази вяра. След това да работим над тези причини, но без да се съдим излишно строго.

Истинската самоувереност не е натрапчива. Известният инвеститор Робърт Кийосаки казва, че тя произлиза от дисциплината и тренирането. Нейното изказване в първо лице, ед. число означава, че по-скоро ни се иска да я имаме, отколкото наистина да я имаме. Тя (истинската самоувереност) никога няма да бъде постигната на 100 %. Надали има човек, който да бъде уверен винаги и по всяко време. Трикът е тогава, когато не сме, да не го показваме (знаем, че звучи трудно). Защото ако не го показваме, другите няма как да го разберат. А ако наистина работим върху нагласата си, моментите, в които ни липсва самоувереност, ще стават все по-редки и по-редки.

Нашият екип има опит в провеждането на корпоративни събития и индивидуални сесии по теми, свързани с изграждането на самоувереност, презентационни умения, умение за говорене пред хора и много други. Ще Ви помогнем на драго сърце! Свържете се с нас!